13. 9. 2024

Duna 3 bude zcela odlišný film

Denis Villeneuve se rozloučí s třetí Dunou. Adaptace Spasitele Duny přijde nakonec dříve než jsme si mysleli.

hlavní obrázek

Fenomén Duna je s námi už od roku 1965, pokud mluvíme o knižní předloze. Filmového zpracování jsme se poprvé dočkali roku 1984, které zrežíroval David Lynch. Následně ještě přišly dva seriály, ale od roku 2003 jsme si museli počkat až na nové zpracování, který nám před třemi lety přichystal Denis Villeneuve.

Nedávné dva díly filmové Duny adaptovaly první knihu od Franka Herberta. Po letošním zakončení druhou částí jsme samozřejmě všichni na trní, kdy a jak se bude pokračovat. Delší dobu víme, že dvojkou to vše neskončilo a dočkáme se dalšího filmu ze světa písečných červů. Nyní se Denis Villeneuve více rozpovídal.

Důležité je zmínit, že Villeneuve bere první dva filmy Duny za uzavřené a další pokrčování nebude tedy závěrem pomyslné trilogie. Sice se vrátíme na Arrakis a uvidíme Paula Atreidese, přesto se bude jedna o zcela odlišný a samostatný film. Trojka bude adaptovat knihu Spasitel Duny. Příběhově se posuneme o 12 let dopředu a budeme sledovat Paula a jeho vládu, která bude ovlivněna pochopitelně náročnou válkou, kterou vedl. Jeho postava projde vývojem a díky tomu bude celý příběh temnější.

I když se bude opět jednat o blockbuster jako v případě prvních filmů, máme čekat jiný styl. Pomalejší tempo, absence velkolepé akce a spíše mnoho intrik a politikaření. Natočí si ho sám Denis, ale tím končí a svět Duny nechá už jiným tvůrcům, pokud bude po pokračování někdo lačnit. Premiéra Spasitele Duny by měla být v roce 2028. Do té doby ještě uvidíme seriál Duna: Proroctví, která odkryje příběh sesterstva 10 tisíc let před událostmi Duny.

Atticus
Milovník různých filmových žánrů. Kromě filmových novinek rád zabloudí i mezi seriály, či se začte do kvalitní knihy. Preferuje originální znění a skvělou podívanou.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!