1. 2. 2018

Nejočekávanější premiéry měsíce února!

Black Panther, Padesát odstínů svobody, Akta Pentagon, Tvář vody a mnohem víc. To vše nás čeká brzy v kině.

hlavní obrázek

Je tu nový měsíc a my vás vítáme u naší pravidelné rubriky, které vás informuje o aktuálních premiérách. Na únor je českými distributory připravena velká nálož novinek a my jsme z nich vybrali dvanáct nejočekávanějších a doufáme, že i nejlepších. Opět nás dnes čeká průřez různými žánry, proto nechybí ani drama, česká komedie či animovaná pohádka. Je toho skutečně hodně, a jelikož nás zajímá i váš názor, opět se nám můžete v diskuzi svěřit s tím, na který film půjdete, či který vás ale vůbec neláká.

Než se na dnešní premiéry posvítíme, pojďme si pro zajímavost říci, jak si mezi vámi vedou lednové novinky. V tuto chvíli nejohodnocenějším filmem minulého měsíce jsou Tři billboardy kousek za Ebbingem. Zatím je ohodnotilo 16 našich uživatelů a celkové hodnocení se pohybuje kolem 88%! A určitě ještě půjde výš! Druhé pomyslné místo patří animáku Coco. Svět mrtvých zatím vidělo deset z nás a hodnocení je v tuto chvíli na 95%. Bronz patří Nejtemnější hodině. Pokud jste i vy viděli nějakou lednovou novinku, nezapomeňte jí ohodnotit.

Happy End (Happy End)




Datum premiéry: 1.2.2018
Režie: Michael Haneke
Obsazení: Isabelle Huppert, Mathieu Kassovitz
Žánr: Drama
Očekávání redakce: 70%

Michael Haneke, poměrně zvučné jméno mezi znalci světové kinematografie, miláček filmového festivalu v Cannes, po pětileté pauze se vrací na filmovou scénu s celkem kontroverzním snímkem z prostředí romantických francouzských kulis. Autor snímků jako Pianistka, Bílá stuha a nejznáměji asi hororu Funny Games se tentokrát věnuje rozpadu tradiční buržoazní rodiny na pozadí aktuální uprchlické krize. Už soudě dle značně komplikovaného popisu filmu je jasné, že Haneke vnáší na světlo komplexní a propracovaný příběh, který často a rád zařezává do hloubky. Zahraniční reakce film chválí a tuto domněnku potvrzují – film zároveň naráží a řeší závažné sociální problémy týkající se rodiny i společnosti. Pokud si libujete v konverzačních evropských dramatech, je Happy End přesně pro vás.(Esgalnor)


Nit z přízraků (Phantom Thread)




Datum premiéry: 1.2.2018
Režie: Paul Thomas Anderson
Obsazení: Daniel Day-Lewis, Lesley Manville
Žánr: Drama
Očekávání redakce: 80%

Nit z přízraků je posledním filmem herce Daniela Day-Lewise, který tvrdí, že po natočení této novinky opouští kariéru herce. Pokud tohoto oscarového herce máte rádi, možná máte poslední možnost ho vidět na velkém plátně. Daniel Day-Lewis je známý tím, že do svých rolí dává naprosto všechno. Například za roli Lincolna v roce 2013 dostal zlatou sošku (taktéž v roce 2008 za hlavní roli ve filmu Až na krev či v roce 1990 za roli v Moje levá noha). A tím pravděpodobně nekončíme, protože svým ztvárněním slavného návrháře a krejčího Reynoldse Woodcocka si pro další ceny rozhodně jde!

V příběhu sledujeme jeho život coby návrháře a vidíme jeho nejvybranější klientelu, která se skládá ze samých zvučných jmen a lidí s vysokým postavením. Kromě své práce, svého služebnictva a své sestry si moc k tělu lidi nepouští a spíše než dlouhodobým vztahům dává přednost známosti na jednu noc. Jednou se ale seznámí s kráskou servírkou Almou, která pro jeho vztah bude těžkým oříškem. Ona se ale také lehce nevzdává.

Drama, které rozebírá osobní život tohoto návrháře a řeší jeho vztahy, je v tuto chvíli nominované na šest Oscarů! Prvotní ohlasy si novinku vychvalují a vy byste tímto filmem neměli udělat chybu.(Atticus)


Most na konci světa (Most na kraju svijeta)




Datum premiéry: 8.2.2018
Režie: Branko Ištvančič
Obsazení: Aleksandar Bogdanovic, Nela Kocis
Žánr: Drama / Krimi / Thriller
Očekávání redakce: 60%

Branko Ištvančič je režisér, jehož tvorba v naší zemi není úplně známá. To by se ale mohlo změnit aktuální novinkou, která se chystá do našich kin – pochopitelně do těch komornějších. V multikině ho asi neuvidíte.

Novinku vystihne nejlépe samotný popis příběhu, který vám hned napoví, o jaký druh filmu půjde a zda dáte v přítmí vašeho malého kina, či v budoucnu na svém gauči, filmu šanci. Jedním z důsledků občanské války v Bosně a Hercegovině bylo to, že obrovské množství lidí přišlo o své domovy. Mnoho bosenských Chorvatů z Hercegoviny se uchýlilo do Chorvatska a usídlilo se v Krajině – v domech, ze kterých utekli či byli vyhnáni Srbové při chorvatské vojenské operaci Bouře. Příběh filmu Most na konci světa se odehrává několik let po těchto událostech, v době kdy se chce část Srbů vrátit do svých domů. Noví chorvatští vlastníci těchto nemovitostí se dostávají do velmi nezáviděníhodné situace – po několika málo letech jim hrozí, že opět skončí bez střechy nad hlavou. A právě v této třaskavé atmosféře se z ničeho nic ztratí starý muž – bosenský Chorvat Jozo. Policista Filip (Aleksandar Bogdanović), který rovněž žije v srbském domě, na jehož dveře klepe původní majitel, je pověřen vyšetřováním případu. Mezi lidmi se povídá, že Joza zabili navrátivší se Srbové, ale Filip nedbá na klevety a k vyšetřování jeho zmizení se snaží přistoupit poctivě a nezatížen předsudky. A to se některým jeho spoluobčanům nelíbí.(Atticus)


Padesát odstínů svobody (Fifty Shades Freed)




Datum premiéry: 8.2.2018
Režie: James Foley
Obsazení: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Luke Grimes
Žánr: Drama / Thriller
Očekávání redakce: 40%

Tři roky utekly a trilogie Padesáti odstínů jde do samotného finále. Novinku není asi třeba moc představovat, jelikož každý z vás ví, nebo tuší, o co se jedná. Vracejí se nám ti stejní hrdinové. Z Anastasie se stala paní Greyová a už to není žádná šedá myška, která se v prvním díle vydala udělat rozhovor s panem božským. Tentokrát se ale dočkáme oživení příběhu, kdy nepůjde čistě jen o ně dva, ale na scénu vstupuje bývalý Anin kolega Jack Hyde, který má s oběma nevyřízené účty. Jelikož je to hoch cílevědomý, tak je pro pomstu schopen udělat cokoliv. Anastasia je ale zocelená a rozhodně nechce o svůj život a svého manžela přijít. Do hlavních rolí se opět vrací Dakota Johnson a Jamie Dornan. Režie se ujal i tentokrát James Foley, který stojí za druhým dílem série – Padesát odstínů temnoty. Kino asi bude v únoru plné divaček. (Atticus)


Potvora (En Frygtelig Kvinde)




Datum premiéry: 8.2.2018
Režie: Christian Tafdrup
Obsazení: Anders Juul, Amanda Collin
Žánr: Drama
Očekávání redakce: 60%

Následující snímek přijel do české kinodistribuce až z Dánska. Jde o druhý režijní počin tamního režiséra Christiana Tafdrupa a v tomto mrazivém dramatu se pouští do citlivých vod – soužití v páru. A rozhodně se nehodlá držet zkrátka, už v traileru zazní věta: „Vždyť to je jen ženská!“, která by ve větší produkci jistě rozčeřila vody. Tafdrup si to však dovolit může a také dovoluje. Snímek mapuje osud dvou postav – Rasmuse a Marii, kteří se poznají na party a velmi rychle se záhy Maria nastěhuje do Rasmusova bytu. No… a začne si jeho život přizpůsobovat dle svého. Ani jeden se k sobě nehodí, ale ani jeden se nehodlají vzdát. A konflikt je na světě.(Esgalnor)


Black Panther (Black Panther)




Datum premiéry: 15.2.2018
Režie: Ryan Coogler
Obsazení: Chadwick Boseman, Lupita Nyong'o, Michael B. Jordan, Martin Freeman, Andy Serkis
Žánr: Akční / Drama / Sci-Fi
Očekávání redakce: 70%

Je nám jasné, že převážná většina fanoušků komiksových filmů upíná oči na nadcházející Infinity War. Nejočekávanější marvelovka dorazí ale až začátkem května, což pro některé zapřisáhlé milovníky může být stejné jako věčnost. Pokud i vy mezi ně patříte, je možnost si nekonečné čekání zkrátit. Do kin totiž dorazil Black Panther a s ním jeho samostatná příběhová linka. Což je solidní předehra Infinity War.

Dá se říci, že film navazuje tam, kde skončila Občanská válka v roce 2016. T´Challa se vrací po smrti svého otce domů, do Wakandy (taková nenápadná africká země, ale hodně dobře technicky vyspělá), aby usedl na trůn. Jak si asi dokážete domyslet, není to tak jednoduché, jak se zdá. A proto T´Challa projde zkouškou, kde musí ochránit nejen sebe a své lidi, ale i celý svět. Nemusíme asi závěrem říkat, že pokud vás sdílený vesmír Marvelu zajímá, Black Panthera byste vynechat rozhodně neměli! Prvotní zahraniční ohlasy si novinku jen chválí. (Atticus)


Darkland (Underverden)




Datum premiéry: 15.2.2018
Režie: Fenar Ahmad
Obsazení: Dar Salim, Stine Fischer Christensen
Žánr: Akční / Krimi / Drama / Thriller
Očekávání redakce: 60%

Kdo z vás už má dost psychologických dramat, kterých se hojně začátkem letošního roku v našich kinech objevilo, má možnost vypnout u akčního dánského snímku. Novinka splňuje všechny předpoklady, aby divák nemusel přemýšlet nad příběhem, ale užil si akční scény a pomstychtivého hrdinu. Kromě příběhu není v hereckém obsazení nic zajímavého. Za zmínku ale stojí samotný režisér a scénárista Fenar Ahmad, jehož jméno tomu sice nenasvědčuje, ale narodil se před třiceti šesti lety v Brně.

V novince sledujeme úspěšného kardiochirurga Zaida, který má dokonalý život. Krásnou a přitažlivou ženu, dobrou práci a čekají společně prcka, který osvěží jejich šťastnou rodinku. Zaid má ještě prima bráchu. Dobře, prima moc není. Yasin se zaplete do organizovaného zločinu a když mu Zaid odmítne podat pomocnou ruku, Yasin je vůdcem gangu potrestán tím nejhorším způsobem – ano, tím. Zaid si to pochopitelně vyčítá a rozhodne se jednat. Má zbraň, chodí běhat, cvičí a chce pro svého bratra spravedlnost. Ano, pomstě nic nestojí v cestě. Policie totiž jako vždy má svázané ruce. (Atticus)


Tvář vody (The Shape of Water)




Datum premiéry: 15.2.2018
Režie: Guillermo del Toro
Obsazení: Sally Hawkins, Michael Shannon, Doug Jones
Žánr: Dobrodružný / Drama / Fantasy / Horror / Romantický / Thriller /
Očekávání redakce: 90%

Z Tváře vody se vyklubal poměrně překvapivý suverénní favorit nominací na únorové ceny Akademie – 13 nominací, z toho alespoň jednu v téměř každé z hlavních kategorií. Tvář vody nadchla zahraniční i domácí kritiky, americké obecenstvo je nadšeno. Del Toro přichází s romantickým fantasy zasazeným do období studené války, kde v centru dění stojí hluchoněmá uklízečka v přísně utajované americké laboratoři. Naše hlavní hrdinka Elisa jednoho dne neudrží svou zvědavost a odhalí tajný vládní experiment – záhadného vodního tvora. Po rychlém sledu nepravděpodobných událostí Elisa zjišťuje, že se zamilovala… Snímek, jako pocta filmům z 50. let, prý skvěle kombinuje prvky romantiky a hororu, přidává pár šokujících scén a navrch skvělé obsazení. Kromě Sally Hawkins a Michaela Shannona se ve vedlejších rolích objeví třeba Octavia Spencer nebo Michael Stuhlbarg. Vše nasvědčuje tomu, že by byla škoda tento film propásnout.(Es­galnor)


Akta Pentagon: Skrytá válka (The Post)




Datum premiéry: 22.2.2018
Režie: Steven Spielberg
Obsazení: Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson
Žánr: Životopisný / Drama / Historický / Thriller
Očekávání redakce: 80%

Pokud vám nestačí jméno režiséra a některých hlavních hereckých představitelů, tak přidáváme šest nominací na Zlaté glóby a k tomu i dvě nominace na Oscary. Ano, je sice pravda, že ani jednu nominaci zatím novinka neproměnila, ale zas taková smůla to není. Vezměte v úvahu, jaká byla letos konkurence. Steven Spielberg přichází s dalším zajímavým tématem a originálním zpracováním. Uvidíme, jestli se zde bude opakovat historie a bude se jednat o další dokonalý snímek, jako byl nedávno Spotlight, který také vyprávěl příběh ze života novinářů.

Film líčí příběh novinářů deníků The Washington Post a The New York Times, kteří zveřejnili tajnou zprávu označovanou jako Pentagon Papers o angažovanosti americké vlády během války ve Vietnamu. Snaha o ututlání skutečností trvající čtyři prezidentská období donutila první americkou vydavatelku Kate Graham (Meryl Streep) a ambiciózního šéfredaktora Bena Bradleeho (Tom Hanks) z deníku The Washington Post vyhlásit vládě bezprecedentní válku o zveřejnění tajné vládní zprávy Pentagon Papers.


Pračlověk (Early Man)




Datum premiéry: 22.2.2018
Režie: Nick Park
Obsazení: Eddie Redmayne, Tom Hiddleston
Žánr: Animovaný / Dobrodružný / Komedie / Rodinný
Očekávání redakce: 70%

Co by to bylo za nejočekávanější filmy, kdyby nám tu chyběl animák. Jediným zástupcem tohoto druhu je dneska Pračlověk. Pohádka vypráví příběh neohroženého hrdiny Duga, který si doposud žil poměrně klidným životem v době kamenné. Té má být ale brzy konec, jelikož se blíží nová éra a s ní i několik nových nepřátel. Dug bude muset svůj kmen zachránit a tak se ocitá uprostřed nepřátelského území, kde má jen jednu možnost. Naučit se hrát fotbal a porazit elitní klub Real Bronzio. Což samo o sobě zní neskutečně vtipně. Sám by to pochopitelně nezvládl a díky svým stávajícím, ale i novým přátelům, se připravuje na své největší dobrodružství ve svém životě.

Pokud vám animace a zpracování tohoto rodinného filmu něco říká, máte pravdu. Stojí za tím stejný člověk, který nám už přinesl Slepičí úlet či několik dílů Wallace & Gromit. Tím člověkem není nikdo jiný než Nick Park a jeho nový celovečerní film působí velmi zábavně, originálně a hlavně pohodově. (Atticus)


The Florida Project (The Florida Project)




Datum premiéry: 22.2.2018
Režie: Sean Baker
Obsazení: Willem Dafoe
Žánr: Drama
Očekávání redakce: 80%

Snímek, kterému mnozí předpovídali velký úspěch na Oscarech se nakonec dočkal jediné nominace, to však nemění nic na tom, že nejspíš jde o kvalitní film. A to jde o debut! První režijní i scénáristický počin Seana Bakera sklidil slušný úspěch v Cannes i na Zlatých glóbech. Ve filmu se zaměřuje na kontrast mezi světem dětí a dospělých – na to, jak je svět vnímán očima šestileté Moonee. Jenže život její matky se od dětské idylky, kterou Moonee prožívá, snad nemůže lišit víc. Na filmu jsou především oceňovány brilantní herecké výkony, nejsympatičtější děti ve filmu za hodně dlouhou dobu a bravurní scénář. Sean Baker tak do filmového průmyslu, coby režisér a scénárista vstupuje pravou nohou a vy byste měli být u toho.(Esgalnor)


Večně tvá nevěrná tvá nevěrná (Věčně tvá nevěrná)




Datum premiéry: 22.2.2018
Režie: Milan Cieslar
Obsazení: Lenka Vlasáková, Vilma Cibulková, Saša Rašilov, Natalie Germani
Žánr: Komedie / Romantický
Očekávání redakce: 10%

Českým filmům se letos očividně daří – v lednu jsme se dočkali dvou poměrně velkých domácích premiér (Čertoviny a Zoufalé ženy), no a aniž bychom měli čas na to se vzpamatovat, máme tu další. A podobnou kvalitku! Milan Cieslar ještě ani v kinech nestihl dotočit svůj Špindl a přichází s pokusem trumfnout jeho (ne)kvality ani ne o dva měsíce později. Zápletka je opět strašně hloupá, koho to ale překvapuje? Dvojice manželů (jejichž herečtí představitelé se snad k sobě nemohli hodit míň) – Saša Rašilov a Lenka Vlasáková – prožívají manželskou krizi. Inu, vskutku bystrá hlavička v podobě tety Marty (Vilma Cibulková) jim na záchranu manželství naordinuje nevěru. 92 minut už nikdy nebude delších! (Esgalnor)


Jak vidíte sami, je toho skutečně hodně. A teď jste na řadě vy. Který film si rozhodně nechcete nechat ujít?

Seznam všech únorových premiér.

BRK (brzy v kinech) je pravidelná rubrika, která vás každý měsíc informuje o aktuálních novinkách, které budou mít v našich kinech premiéru.

Atticus
Milovník různých filmových žánrů. Kromě filmových novinek rád zabloudí i mezi seriály, či se začte do kvalitní knihy. Preferuje originální znění a skvělou podívanou.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!